Hoe bereken je je vetpercentage?

Hoewel gewicht een aardige indicator is voor gezondheid, zegt het niet alles. De belangrijkste indicator voor gezondheidsproblemen die samenhangen met overgewicht is het vetpercentage (en nog specifieker: het percentage buikvet). Omdat spieren meer wegen dan vet kan een gespierd iemand een hoog BMI hebben maar toch gezonder zijn dan iemand met een lager BMI die een hoger vetpercentage heeft.

Het vetpercentage maakt ook uit voor de berekeningen op deze site. De berekeningen gaan uit van gemiddelde vetpercentages voor mannen en vrouwen (mannen zijn doorgaans gespierder dan vrouwen), maar in individuele gevallen kan dit behoorlijk afwijken. Het is daarom nuttig om te weten hoeveel vet je hebt. Als je dat weet kun je met meer nauwkeurigheid berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt.

De meest accurate manier om het percentage vet te berekenen is in een klinische setting, uitgevoerd door deskundigen. Zij kunnen gebruik maken van de onderwaterweeg methode (hydrostatisch wegen), of door middel van rontgenfoto's je vetpercentage bepalen. Dit is als er geen medische indicatie is meestal geen optie.

Voor thuisgebruik zijn er twee opties:

Weegschaal met vetpercentage meter

Het resultaat van deze weegschalen wordt steeds beter, maar er is wel kwaliteitsverschil. Helemaal accuraat zijn ze nooit, maar ze geven wel een indicatie. Ze zijn vooral nuttig om in de gaten te houden of het vetpercentage omhoog of naar beneden gaat. Om het calorieverbruik te berekenen kunnen de afwijkingen onwenselijk groot zijn, vooral voor mensen met bijvoorbeeld een erg gespierd bovenlichaam.

Huidplooimeter

Met een huidplooimeter kun je vrij nauwkeurig je vetpercentage berekenen, mits je hem op de juiste manier gebruikt. Een fitnessinstructeur of fysiotherapeut kan je hier eventueel bij helpen. Huidplooimeters zijn te koop in gespecialiseerde fitnesswinkels en op internet. Ze zijn vrij goedkoop en bij juist gebruik nauwkeuriger dan een weegschaal met vetmeter.

Als je eenmaal je vetpercentage weet, kun je met de caloriebehoefte calculator redelijk nauwkeurig berekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.