Calorie Restriction: een andere reden om op calorieën te letten

De gezondheidsvoordelen van afvallen voor mensen die veel te zwaar zijn zijn inmiddels wel bekend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat er ook voordelen zijn aan minder calorieën eten voor mensen die een normaal gewicht hebben. Het gezondheidsvoordeel lijkt niet zozeer te liggen in het lagere lichaamsgewicht, maar in het minder eten op zich. De Engelse term hiervoor is calorie restriction (afgekort tot CR) in het Nederlands wordt dat calorierestrictie.

Het hoe en waarom van calorie restriction

Mensen die aan calorie restriction doen eten zo'n 20-30% calorieën minder dan normaal. Dit kan door iedere dag een stuk minder te eten, of door bijvoorbeeld 2 dagen in de week te vasten of bijna te vasten. De precieze methode lijkt weinig uit te maken, het belangrijkst is dat er minder calorie¨n worden ingenomen over een bepaalde periode. De gezondheidseffecten lijken groot te zijn: er is veel minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en alzheimer en mensen leven (daardoor) langer in goede gezondheid. Er moet wel aangetekend worden dat de onderzoeken met mensen nog in de beginfase verkeren. De resultaten zijn veelbelovend, maar het is altijd belangrijk om goed naar je eigen lichaam te kijken: hoe voel je je en wat zijn de resultaten (op het gebied van bloeddruk, bloedsuiker etc.).

Let op

Hoewel calorie restriction voor gezonde mensen goede effecten lijkt te hebben, is het wel extra belangrijk om op te letten dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Het is veel makkelijker om de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen als je 2500 calorieën eet, dan als je 1500 calorieën eet. Het is dan ook erg belangrijk om extra gezond te eten, met vooral veel groentes. Een vitaminepil kan een nuttige aanvulling zijn, hoewel dat natuurlijk geen vervanging is van gezonde voeding. Calorierestrictie is vanzelfsprekend alleen geschikt voor gezonde volwassenen.