Ontbijten en afvallen
Iedereen die ooit is begonnen met afvallen kent ze wel. De regeltjes of goedbedoelde adviezen over wat wel en niet werkt, goed of verantwoord is. Sommige zijn zo algemeen aanvaard dat ze standaardkennis geworden zijn. Zo "weet iedereen" dat een goed ontbijt superbelangrijk is. Het brengt je stofwisseling op gang en zorgt dat je minder honger hebt de rest van de dag. Omgekeerd zou je zonder goed ontbijt om een uur of tien zo'n honger krijgen dat je gaat snaaien en veel meer en ongezonder gaat eten dan je gedaan zou hebben als je gewoon een ontbijt gegeten zou hebben.
Dat is allemaal waar. Maar. Het is slechts de helft van het verhaal. Hoeveel helpt zo'n op gang gebrachte stofwisseling nu helemaal? Als je ontbijt 400 calorieën is compenseert het kleine beetje stofwisselingswinst dat echt niet. En als je honger hebt is het natuurlijk onverstandig om de voorraadkast te plunderen, dat is evident. Maar als je 's ochtends tegen heug en meug twee boterhammen naar binnen werkt omdat dat nou eenmaal "moet", dan is er helemaal niets op tegen om eens te kijken hoe jouw lichaam er op reageert als je dat niet meer doet. Sommige mensen doen het prima op twee maaltijden per dag, die krijgen helemaal niet de neiging om te gaan snaaien om 10 uur 's ochtends. Anderen krijgen die neiging wel, maar wennen zich vrij makkelijk aan om daar niet aan toe te geven, of hebben dan genoeg aan een appel. In die gevallen kan niet-ontbijten passen in een afvalplan. Het voordeel is dat je bij de andere maaltijden een stuk meer kunt eten om binnen de hoeveelheid caloriëen die je per dag wilt eten te blijven.