Meer informatie over de resultaten van de caloriecalculators
Kloppen die cijfers wel? is een van de meest gestelde vragen over de caloriebehoefte calculator en de calorieverbruik per activiteit berekenaar. Het antwoord is dubbel: ja en nee. De berekeningen zijn ontworpen door wetenschappers die er echt wel verstand van hebben, maar ze gaan uit van gemiddelden. De gemiddelde mens bestaat niet en daarom is er nooit exact te zeggen hoeveel calorieëen jij precies verbrandt. De belangrijkste variabelen zijn:
vet en spiermassa: De berekeningen gaan uit van mensen met een "gemiddeld" vetpercentage. Ben je erg gespierd, dan zul je meer calorieën verbranden, heb je vooral veel vetmassa, dan zul je minder calorieën verbranden. Bij sportscholen zijn soms apparaten die een persoonlijk profiel aan kunnen maken op basis van jouw specifieke eigenschappen. Dit is altijd accurater dan iedere internetberekening kan zijn.
activiteitenniveau: Bij de caloriebehoefte calculator wordt gevraagd of je weinig beweegt, of juist veel. Maar wat weinig en veel is is soms moeilijk in te schatten, en de rekenmachine kan geen rekening houden met specifieke individuele situaties. Wat vul je bijvoorbeeld in als je 2 keer per week sport maar wel lichamelijk actief werk doet? Met de activiteitencalculator is er een vergelijkbaar probleem: het kan behoorlijk uitmaken hoe hard je je best doet met bijvoorbeeld tennis of aerobics.
Zijn de calculators daarmee waardeloos? Ik denk van niet. Het is een nuttige indicatie van hoeveel calorieën je ongeveer nodig hebt en verbrandt. Als je de resultaten als uitgangspunt neemt en verder je gewicht in de gaten houdt dan merk je vanzelf of je afvalt of aankomt, en daar kun je dan je eten weer op afstemmen.